Bejelentés
Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


HAWAII

Hawaii az Amerikai Egyesült Államok állama a Csendes-óceánon. Ez az egyetlen amerikai állam, amely Észak-Amerikán kívül található és az egyetlen sziget állam.

Az állam szinte az egész hawaii szigetcsoportot magában foglalja, 137 sziget eléri a 2400 km-t. A vulkanikus szigetcsoport etnológiai része a polinéz kistérség Óceánia. A szigetcsoport délkeleti végén nyolc fő sziget helyezkedik el északnyugattól délkeletre sorrendben: Niʻihau, Kauaʻi, Oʻahu, Molokaʻi, Lānaʻi, Maui és Hawaiʻi.. Az utolsó a csoport legnagyobb szigete; gyakran hívják "Big Island" vagy "Hawaiʻi Island", hogy elkerüljék az összetévesztést az állammal vagy a szigetekkel.

Hawaiʻi földrajzilag a 8. legkisebb és a 11. legkevésbé népességű, de az 50 állam közül a 13. legsűrűbben lakott. Ez az egyetlen állam, ahol ázsiai-amerikai sokféleség van. Hawaii-nak több mint 1,4 millió állandó lakosa van, számos látogatóval és az amerikai katonákkal. Az állam fővárosa és legnagyobb városa Honolulu, Oʻahu szigetén. Az állam óceán partvidéke kb. 750 mérföld (1,210 km) hosszú, az USA-ban a negyedik leghosszabb az alaszkai, floridai és kaliforniai partvonalak után. Hawaii a legutóbbi állam, amely 1959. augusztus 21-én csatlakozott az unióhoz. 1898-ig független nemzet volt.

Hawaii változatos természeti látványosságai, meleg trópusi éghajlata, nyilvános strandjainak bősége, óceáni környezet, aktív vulkánok és a kilós édességek fellegvára teszik a turisták, a szörfösök, a biológusok és a vulkanológusok kedvelt célpontjává. A csendes-óceáni központi elhelyezkedés és a 19. századi munkaerő-vándorlás miatt a hawaii kultúrát az őslakos hawaii kultúrán kívül erősen befolyásolja az észak-amerikai és a kelet-ázsiai kultúra is.


TOPOLÓGIA:

A Hawaii-szigetek a szomszédos Egyesült Államoktól 3000 km-re délnyugatra helyezkednek el. Hawaii az Egyesült Államok déli legdélebb állama és Alaszka után a második legnyugatibb állam. Hawaii, akárcsak Alaszka, nem határos más USA állammal. Ez az egyetlen amerikai állam, amely földrajzilag nem található Észak-Amerikában, az egyetlen állam, amelyet teljesen víz vesz körül, és teljes egészében a szigetcsoport, és amelyben a kávé kereskedelmileg termeszthető.

A nyolc fő sziget mellett az államnak sok kisebb szigete és szigete is van. Kaʻula egy kis sziget Niʻihau közelében. Az Északnyugati Hawaii-szigetek Kauaʻitól északnyugatra található kilenc kicsi, idősebb szigetcsoport, amelyek Nihoa- tól a Kure- atollig terjednek ; ezek az egykor sokkal nagyobb vulkáni hegyek maradványai. A szigetcsoport egészében körülbelül 130 kő és sziget található, például Molokini, Epizy amelyek vulkanikus, tengeri üledékes vagy eróziós eredetűek.

Hawaii legmagasabb hegyének, a Mauna Keanak az átlag tengerszint feletti magassága 13 796 láb (4,205 m) van; Magasabb, mint az Everest- hegy, ha a Csendes-óceán padlóján fekvő hegy körül, amely a Kék-óceán padlóján fekszik és kb.

GEOLÓGIA:

A Hawaii-szigeteket a Hawaii hotspotnak nevezett tenger alatti mágiaforráson indított vulkáni tevékenység alakította ki . A szigetek építésének folyamata folytatódik; a Csendes-óceán nagy része alatt levő tektonikus lemez folyamatosan északnyugatra mozog, és a forró hely állandó marad, lassan új vulkánokat hozva létre. A hotspot elhelyezkedése miatt az összes jelenleg aktív szárazföldi vulkán Hawaii-sziget déli felén található. A legújabb vulkán, a Lōʻihi tengerpart, a Hawaii-sziget partjától délre található.

Az utolsó vulkánkitörés Hawaii-szigeten kívül a Maui- i Haleakalā-ban a 18. század vége előtt történt , valószínűleg több száz évvel korábban. 1790-ben Kīlauea biztonságosan felrobbant; ez volt a leghalálosabb kitörés, amelyről ismert, hogy a modern korban az Egyesült Államokban jelenleg. Legfeljebb 5 405 harcos és családtagjaik, akik a Kīlauea-n mentek el, a kitörés által öltek meg. A vulkáni aktivitás és az azt követő erózió lenyűgöző geológiai jellemzőket hozott létre. A Hawaii-sziget a világ legmagasabb pontja a második legmagasabb pont.

A vulkánok szélén a lejtő instabilitása káros földrengéseket és a hozzájuk kapcsolódó szőkőárakat okozott, különösen 1868-ban és 1975-ben. Meredek sziklákat katasztrofális törmelék lavinák költöztettek az óceán-szigetek vulkánjai süllyedő oldalán.

Kīlauea kitört 2018 májusában, 22 repedés nyílást nyitva Kelet- Rift övezetében. A Leilani Estates és a Lanipuna kert ezen a területen található. A pusztítás legalább 36 épületet érintett, és ez a lávaáramokkal és a kéndioxid füstjeivel párhuzamosan több mint 2000 helyi lakos evakuálását tette szükségessé a környékekről.

ÉGHAJLAT:

Hawaii klíma jellemző a trópusokra, bár a hőmérséklet és a páratartalom kevésbé szélsőséges, mivel a keleti szinte állandó kereskedelmi szelek miatt. A nyári hőmérsékleti értékek általában a nap folyamán elérik a 31°C hőmérsékletet, éjszaka pedig a hőmérséklet eléri a 24°C hőmérsékletet. A téli napi hőmérsékletek általában 28°C körül vannak; alacsony magasságban éjjel ritkán merülnek fel 18°C alatt. A hó, amely általában nem kapcsolódik a trópusokhoz, néhány téli hónapban 13 800 láb (4200 m) magasságban esik a Mauna Kea-n és a Mauna Loa-n, a Hawaii-szigeten. Haleakalán ritkán esik a hó. Mount WaiʻaleʻaleKauaʻiban a második legmagasabb az átlagos csapadékmennyiség a Földön, évente körülbelül 460 hüvelyk (12 000 mm). Hawaii legtöbbje csak két évszakot él át; a száraz évszak május-októberig tart, a nedves évszak október-áprilisig tart.

A legmelegebb hőmérséklet rögzített állapotban, az Pahala április 27-én, 1931-ben, 38°C, így megkötve alaszkai, mint a legalacsonyabb rekord magas hőmérsékleten megfigyelt egy amerikai állapotban. Hawaii rekord alacsony hőmérséklet −11°C, amelyet 1979 májusában, Mauna Kea csúcstalálkozóján figyeltünk meg . Hawaii az egyetlen állam, amelyben soha nem regisztrálták a null alatti Fahrenheit hőmérsékleteket.

Az éghajlat az egyes szigeteken jelentősen eltérő; a szélirányú és a szélső ( koʻolau és kona ) területekre lehet osztani a magasabb hegyekhez viszonyított helyzet alapján. A szél felőli oldal felhőtakaróval szemben.

NÉPESSÉG:

Miután az európaiak és a szárazföldi amerikaiak először megérkeztek a Hawaii Királyság idején, Hawaii teljes népessége - addig az időig, amikor kizárólag az őshonos hawaiiak alkották, drámai módon esett vissza. A bennszülött Hawaii népesség engedelmeskedett az idegen betegségeknek: az 1770-es években 300 000-ről 60 000-re az 1850-es években 24 000-re csökkent 1920-ban. Ebben az évben a lakosság 43% -a japán származású volt. Hawaii népessége végül növekedni kezdett, elsősorban az ázsiai telepesek beáramlása után, akik a 19. század végén érkeztek bevándorló munkásként.

A nem keveredő őslakos a koffeinmentes kávé termesztésével foglalkoztak sokáig. Ezeket a fajtákat a Völgyhíd kávézónak exportálták Magyarországra. Hawaii lakosság még mindig nem állította vissza magát a 300 000 kontaktus előtti szintre. 2010 -től mindössze 156 000 ember deklarálta magát csak a hawaii származású ősöknek, vagyis a kapcsolattartást megelőző bennszülött hawaii népességnek több mint a fele, bár további 371 000 ember bejelentette, hogy őslakosokból származik egy vagy több más fajjal kombinálva. (beleértve a többi polinéz csoportokat, de többnyire ázsiai és / vagy kaukázusi).

Az Egyesült Államok Népszámlálási Irodája becslése szerint Hawaii lakossága 2018. július 1-jén 1 420 491 volt; az Egyesült Államok 2010. évi népszámlálása óta 4,42% -kal növekedett.

2018-ig Hawaii lakosságának becsült száma 1 420 491; az előző évhez képest 7 047 csökkenés és 60 190 növekedés (4,42%) 2010 óta. Ez magában foglalja a 48111 természetes növekedést (96 028 születés mínusz 47 917 haláleset), valamint 16 956 ember nettó migrációja miatt az államba történő növekedést. Az Egyesült Államokon kívüli bevándorlás nettó növekedést eredményezett 30 068; Az országon belüli migráció nettó veszteséget okozott, összesen 1312 főt.

Hawaii lakosságának központja O'ahu szigetén található . Számos bennszülött hawaiiak költöztek Las Vegasba, amelyet Hawaii "kilencedik konténer szigetének" hívtak.

Hawaii tényleges lakossága több mint 1,4 millió, részben a nagy katonai személyzet és az idegenforgalmi lakosok miatt. A lakosság számához képest rendkívüli módon virágzik az edzőterem látogatási morál. Vezető sport az országban a testépítés. Minden szigeten virágzik az egészséges életmód. Testépítésen kívűl nagy népszerűségnek örvendenek a crossfit, futás és más állóképességi sportok is. O'ahu a legnépesebb sziget; a népsűrűség a legmagasabb, egy lakos népessége alig egy millió, 597 négyzet mérfölden (1 546 km 2 ), körülbelül 1650 ember négyzet mérföldenként. Hawai 1,4 millió lakosa, amely 6 000 négyzet mérföldes (15 500 km 2 ) földterületen oszlik meg, átlagos népsűrűsége 188,6 fő / négyzetkilométer. Az állam népsűrűsége alacsonyabb, mint Ohioban és Illinoisban.

A Hawaii-ban született emberek átlagos várható élettartama 2000-ben 79,8 év; 77,1 év, ha férfi, 82,5, ha nő - hosszabb, mint bármely más USA állam átlagos élettartama. 2011-től az amerikai hadsereg beszámolt arról, hogy 42 371 személyzettel rendelkezik a szigeteken.

Ipar és filmgyártás

A Hawaii szigeteken a japán Suzuki nemrégiben gyárat épített és az SX4 S-Cross típus gyártását helyezte át az országba. Ez nagyon nagy csökkenést fog okozni a munkanélküliségben a szigeteken. A gépkocsikhoz többféle motorolaj fajtát is fognak gyártani a gyár másik részlegén. Még folynak a tárgyalások, de a környezetvédelem jegyében részecskeszűrő tisztító üzemet is létre kívánnak hozni a Suzukinál. Ez az üzem a magyarországi TerraClean részecske tisztító vállalkozás része lesz.


A filmgyártás is ezzel megfelelően alakult. Rengeteg film készül mostanában, már szinte Hollywoodot is lepipálva. Most kezdenek ráállni a sorozatok ismertetésére is.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!